Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva „Tesla fest“, licenciran od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu („WIPO“), održan je u periodu od 12. do 15. oktobra 2022. godine na SPC „Vojvodina“  u Novom Sadu.

U okviru festivala svoje pronalaske, inovacije, nove proizvode, tehnologije i projekte predstavio je veliki broj samostalnih pronalazača, studenata, preduzetnika, škola, fakulteta, instituta, preduzeća iz zemlje i inostranstva, među kojima je i Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama. Na „Tesla festu“ održana je izložba industrijskog dizajna, žigova, oznaka geografskog porekla i robnih marki, kao i takmičenje i smotra stvaralaštva mladih talenata pod nazivom „Inovacioni potencijali mladih“.

Drugog dana festivala održana je „Međunarodna konferencija o intelektualnoj svojini“ na kojoj je prof. dr Aleksandar N. Ašonja, v. d. direktora Edukativnog centra, predstavio ciljeve, osnovne zadatke, projekte, kao i obuke stručnog usavršavanja odraslih koje Centar već deset godina uspešno organizuje. Poseban akcenat stavljen je na predstavljanje novih obuka za montere solarnih fotonaponskih sistema čija realizacija je planirana u narednom periodu uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Učešće Edukativnog centra na „Tesla festu“ prošlo je veoma zapaženo, kako od strane drugih učesnika festivala, tako i od strane mnogobrojnih posetilaca koji su pokazali veliko interesovanje za obuke Centra.