У понедељак, 17. октобра, Мирослав Васин, покрајински секретар за рад, запошљавање и равноправност полова, одржао је конференцију за новинаре, на којој је представио пројекат под називом „Обучавањем до посла: нови модули у оквиру Едукативног центра за обуку у професионалним и радним вештинама“.

Пројекат „Обучавањем до посла“ финансира Европска унија кроз Програм друштвено економског развоја 2 и представља реализацију настојања Секретаријата да се смањи дугорочна незапосленост у Покрајини.

Циљ пројекта је да допринесе усклађивању односа између понуде и тражње за радном снагом на територији Аутономне Покрајине Војводине, кроз развој обука за дефицитарна занимања на тржишту рада. Пројекат траје две године и током тог периода ће се обезбедити опрема и објекти за струковно обучавање одраслих у Едукативном центру, идентификоваће се будуће потребе послодаваца за квалификованом радном снагом у Војводини и реализовати обуке незапослених лица и особа са посебним потребама у укупно 11 наставних модула.

Секретар Васих је навео да донација Европске уније за реализацију пројекта износи 519.106 евра, док се додатних 57.678 евра обезбеђује из буџета Покрајине. Едукативни центар је први те врсте у Србији и због тога има и национални значај када се говори о решавању проблема незапослености.

Обуке доквалификације и преквалификације моћи ће да похађају незапослени свих степена стручне спреме, укључујући и особе са ивалидитетом, који се налазе на евидецији Националне службе за запошљавање – истакао је Васин. Одлика Едукативног центра ће бити и то што ће полазницима, који нису из Новог Сада, бити омогућен и смештај током трајања обука.