Prvih devet meseci ove godine je u Edukativnom centru provedeno u izuzeno radnoj atmosferi.

Realizacija obuka koje finansira Pokrajinska vlada Vojvodine pod okriljem Sekretarijata za privredu i turizam je u punom jeku, ali to samo znači da nas čeka velik posao do kraja godine koji ćemo sprovesti.

Veliko zalaganje zaposlenih, kao i direktora Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama – Đurađa Milanovića je donelo mnogo pozitivnih rezultata.

 

Početkom februara je Pokrajinska vlada Vojvodine otkupila deo fabrike „Petar Drapšin“ i time i poslala jasnu poruku o značaju Edukativnog centra u ekonomskom razvoju Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine i Sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković je na zajedničkoj konferenciji za medije sa direktorom Đurađem Milanovićem, održanoj u aprilu ove godine, u sklopu nesebične podrške Sekretarijata najavio i plan širenja kapaciteta Edukativnog centra kroz gradnju i/ili nadogradnju objekta za potrebe sprovođenja obuka, kao i određivanja jednog dela prostora za preko potreban poslovni inkubator u Novom Sadu.

Grad Novi Sad je i ove godine prepoznao potencijal Edukativnog centra i finansira u toku 2018. godine obuku za zavarivače i za ličnog pratioca deteta. Ovogodišnja saradnja je započeta potpisivanjem ugovora 6. marta, dok je prva obuka za zavarivače počela već 20. aprila.

Edukativni centar je od ove godine partner na međunarodnom projektu koji se 85% finansira od strane Evropske unije i tiče se pogranične saradnje Mađarska – Srbija, u kom učestvuju dva partnera iz Segedina (škola Deri Mikša, klaster ArchEnerg), Temerina (Vojvodina metal klaster) i Edukativni centar iz Novog Sada. Cilj projekta je unapređenje i modernizacija obuke za zavarivače, saradnja metalskog sektora u pograničnom regionu, podizanje tehnoloških kapaciteta, kao i doprinos ukupnoj konkurentnosti malih i srednjih preduzeća.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je početkom ove godine ukazom ministra Branka Ružića akreditovalo Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama za realizatora Programa stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, time načinivši Edukativni centar jednom od retkih institucija koja ispunjava uslove ministarstva za realizaciju programa koji je u skladu sa Strategijom stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srbiji.

Vojvođanski IKT klaster je sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodio projekat „IT Girls“ u prostorijama Edukativnog centra. Cilj projekta je osnaživanje žena, kao i prekvalifikacija na IT struku. Prilikom dodele sertifikata Edukativni centar su posetili i obišli Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i Potpredsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Ivan Đoković.

Sredinom juna je održan inicijalni sastanak sa predstavnicima Nacionalnog centra za sertifikaciju dodatnih kvalifikacija (NCSDK) i Međunarodnog centra za prenos znanja (MCPZ) iz Ljubljane kojim su definisani zajednički ciljevi i utvrđeni prvi koraci kao temelj buduće saradnje kroz koju Edukativni centar želi da unapredi postojeće programe obuka, usvoji nove i stekne mogućnost međunarodne sertifikacije.

27. juna je Edukativni centar zvanično primljen u članstvo Evropske asocijacije za obrazovanje odraslih (EAEA) na godišnjoj konferencije te organizacije u Talinu – Estonija, koja je ujedno najveća organizacija ovog tipa na našem kontinentu, a uključuje i pojedine organizacije iz Azije. Ovim članstvom je našem Centru omogućeno da iskoristi mrežu cele organizacije, da razmeni iskustva sa ostalim članovima, vidljivost na evropskoj sceni kao i unapređenje programa obuka kroz sistem razmene i sugestija.

Direktor Edukativnog centra Đurađ Milanović se, između ostalog, izuzetno potrudio da poveća medijsku, a samim time i sveukupnu vidljivost Edukativnog centra kroz preko deset gostovanja u emisijama ili održanih konferencija za medije. Ovaj promotivni deo je izuzetno važan zbog upoznavanja potencijalnih polaznika sa postojanjem našeg Centra, predstavljanjem programa obuka koje mogu da pohađaju, kao i  načina na koji stiču pravo na besplatne obuke.

Saradnja sa NVO sektorom ni ove godine nije izostala. Edukativni centar je pružio podršku projektima NVO sektora kroz koje su mladi ljudi prošli programerske kurseve u prostorijama Centra, kao i ostale vidove aktivnosti poput predavanja i treninga.

Ove godine je započeta saradnja sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ i prve obuke za negu kose i tela, kao i rukovaoce građevinskim mašinama su realizovane u prvoj polovini godine. Nastavak i sledeći ciklus obuka za negu kose i tela počinje u oktobru i trajaće do kraja godine.

 

 

 

Kao i dugi niz godina, Edukativni centar nastavlja saradnju sa svojim bliskim partnerom Informatikom AD iz Beograda na polju tehnološkog unapređenja, obuka informatičkog tipa kao i saradnje na polju izdavaštva. Informatika će početkom oktobra započeti niz obuka prekvalifikacija za java programiranje koje sprovodi u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a koje će sprovoditi u prostorijama Edukativnog centra.

Promovisanje besplatnih obuka za nezaposlena lica se konstantno odvija na Sajmovima zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje na teritoriji AP Vojvodine. Edukativni centar je predstavio svoje programe obuka u Novom Sadu dva puta ove godine, u Somboru, kao i Staroj Pazovi. Pored Sajmova zapošljavanja, Edukativni centar održava štandove i na redovnim sajamskim manifestacijama poput Poljoprivrednog sajma, Sajmu knjiga, Sajmu obrazovanja,  a naš štand možete obići i na ovogodišnjem LORIST-u, kao i Sajmu turizma, sporta i ekologije.

Do kraja septembra Edukativni centar je obučio preko 1700 polaznika kroz IT obuke (web programiranje i dizajn, menadžer za marketing na društvenim mrešama, osnovna informatička obuka i Office365), jezičke obuke (engleski, nemački i znakovni jezik), obuke iz oblasti poslovanja (Obuka za početnike u poslovanju, vođenje poslovnih knjiga, komunikologija i poslovni i diplomatski protokol), turizam i ugostiteljstvo (obuka za kuvare), mašinsko-građevinska struka (rukovaoci građevinskim mašinama i zavarivači), kao i obuke iz oblasti nege i održavanja tela (frizer, pedikir, manikir, obuka za gerontonegovatelje i obuka za negu kose i tela).

Trenutno je u toku deset obuka u našem Centru, a realizacija poslednjeg ciklusa za ovu godinu počinje.

U finišu ove godine će se održati obuke za nemački i engleski jezik, znakovni jezik, obuka za ličnog pratioca deteta, obuka za zavarivače, vođenje poslovnih knjiga, obuka za početnike u poslovanju, obuka za kuvare, Office365, web programiranje i dizajn (osnovni i napredni nivo), osnovna informatička obuka, obuka za frizere, manikir, pedikir, kao i obuka za nemački jezik u Somboru i engleski jezik u Subotici.

Edukativni centar će kao i prošle godine održati Dan otvorenih vrata u sklopu evropske manifestacije „European Vocational Skills Week 2019“ u toku novembra, gde će potencijalnim polaznicima obuka našeg Centra biti predstavljen sam rad Centra, sve obuke koje nudimo, kao i način prijave uz mogućnost usmeravanja polaznika ka željenim obukama.

Kraj godine u Edukativnom centru samo znači početak sledeće, a u našem Centru se svakako već uveliko radi na uvođenju novih obuka koje su potrebne i prilagođene aktivnom tržištu rada kao i do sada. U planu je uvođenje obuka za vodoinstalatere, električare, kao i obuka iz polja fotografije i videomontaže.