U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u petak, 26. aprila 2024. godine, održan je Treći međunarodni naučni skup pod nazivom “Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja”. Jedan od organizatora pomenutog skupa bio je Edukativni centar zajedno sa Obrazovno-poslovnim centrom za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj iz Novog Sada, Fakultetom za menadžment iz Bratislave – Univerzitetom Komenski, Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada (FIMEK) i Pravnim fakultetom za privredu i pravosuđe – Univerzitetom privredna akademija, Državnim univerzitetom u Novom Pazaru i Biotehničkim centrom iz Bijelog Polja.

Učešće na naučnom skupu uzelo je oko 70 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ukupno je prihvaćen 51 apstrakt od autora iz 10 zemalja. Na početku skupa prisutne su ispred organizatora pozdravili prof. dr Sanja Škorić i prof. dr Branislav Dudić.

Nakon uvodnih izlaganja, plenarna predavanja su održali: dr Radovan Pejanović, predsednik Fonda za nauku Republike Srbije i redovan profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu; dr Mirjana Radović-Marković, članica Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i redovna profesorica Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment; dr Leposava Grubić-Nešić, redovna profesorica Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu; dr Boris Agarski, vanredni profesor Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu; dr Velibor Spalević, vanredni profesor Biotehničkog fakulteta (Podgorica) Univerziteta Crne Gore i Geografskog fakulteta (Filozofski fakultet Nikšić) Univerziteta Crne Gore; dr Dušica Pešević, vanredna profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta (Banja Luka) Univerziteta u Banja Luci; dr Snežana Štetić, redovna profesorica Međunarodne istraživačke akademije nauke i umetnosti, Balkanske mreže eksperata iz Beograda; dr Jan Janać, predstavnik društva za posredovanje u osiguranju Respect IBS, kao i dipl. Inženjer Branislav Knežević, predstavnik RKS kompozita.

Po završetku plenarnih predavanja, pristupilo se predstavljanju prihvaćenih radova na temu zelene ekonomije i održivog razvoja, multidisciplinarnog pristupa istraživanjima, ekonomske teorije i politike i dr. uz izvođenje određenih zaključaka koji se tiču zelene ekonomije i održivog razvoja.