U ponedeljak, 17. oktobra, Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, održao je konferenciju za novinare, na kojoj je predstavio projekat pod nazivom „Obučavanjem do posla: novi moduli u okviru Edukativnog centra za obuku u profesionalnim i radnim veštinama“.

Projekat „Obučavanjem do posla“ finansira Evropska unija kroz Program društveno ekonomskog razvoja 2 i predstavlja realizaciju nastojanja Sekretarijata da se smanji dugoročna nezaposlenost u Pokrajini.

Cilj projekta je da doprinese usklađivanju odnosa između ponude i tražnje za radnom snagom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine, kroz razvoj obuka za deficitarna zanimanja na tržištu rada. Projekat traje dve godine i tokom tog perioda će se obezbediti oprema i objekti za strukovno obučavanje odraslih u Edukativnom centru, identifikovaće se buduće potrebe poslodavaca za kvalifikovanom radnom snagom u Vojvodini i realizovati obuke nezaposlenih lica i osoba sa posebnim potrebama u ukupno 11 nastavnih modula.

Sekretar Vasih je naveo da donacija Evropske unije za realizaciju projekta iznosi 519.106 eura, dok se dodatnih 57.678 eura obezbeđuje iz budžeta Pokrajine. Edukativni centar je prvi te vrste u Srbiji i zbog toga ima i nacionalni značaj kada se govori o rešavanju problema nezaposlenosti.

Obuke dokvalifikacije i prekvalifikacije moći će da pohađaju nezaposleni svih stepena stručne spreme, uključujući i osobe sa ivaliditetom, koji se nalaze na evideciji Nacionalne službe za zapošljavanje – istakao je Vasin. Odlika Edukativnog centra će biti i to što će polaznicima, koji nisu iz Novog Sada, biti omogućen i smeštaj tokom trajanja obuka.