Prekvalifikacijom ubrzali put ka zaposlenju

Sertifikati za uspešno završene obuke danas su dodeljeni nezaposlenima iz Vojvodine koji su učestvovali u projektu Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština „Znanje svima“ i kroz obuke se prekvalifikovali u deficitarna zanimanja te samim tim povećali šanse za zapošljavanje. Sertifikati su dodeljeni polaznicima obuka za kuvare, pekare i poslastičare i polaznicima obuka za izradu suvenira i rukotvorina. Dodela sertifikata održana je u Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, gde se obuke realizuju, a prisutnima se obratio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

– Cela Srbija je naučila da čeka i da uvek neko drugi bude kriv zbog toga što nema posla. Vi niste čekali, nego ste iskoračili da svoj život promenite. Vi ste uzeli sudbinu u svoje ruke i rekli: “Ja mogu”. Na državi je da vam omogući da se dokvalifikujete i prekvalifikujete, da to interesovanje koje ste pokazali ne bude neiskorišteno. Mi i Nacionalna služba za zapošljavanje često raspisujemo različite konkurse i pozive za prekvalifikacije, no veoma retko dobijemo ne samo potreban nego dovoljan broj onih koji bi želeli da nešto nauče i pokušaju da promene svoj život. Vi ste na svom primeru pokazali da kada uzmete svoju sudbinu u svoje ruke onda sve ima smisla. Vama je šansa pružena i vi ste šansu iskoristili, a ja bih voleo da vaš primer slede drugi – rekao je Vulin.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, dodao je da mu je zadovoljstvo što svakih nekoliko meseci iz Edukativnog centra isprati novu generaciju onih koji su sami krenuli da rešavaju problem nezaposlenosti za razliku od velikog broja onih koji su godinama na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i ne koriste pružene šanse za obučavanje i prekvalifikaciju u deficitarna zanimanja.

– Drago mi je i da smo u prilici da prezentujemo potencijale Edukativnog centra, jedinstvenog i jedinog na Balkanu. Otvoren je 2012. godine kroz saradnju pokrajinske Vlade, Austrijske agencije za razvoj i uz pomoć fondova Evropske unije. Otvaranjem centra ispunili smo jedan od osnovnih uslova evropske agende zapošljavanja, a to je da smo akcenat stavili na obuke, prekvalifikacije, dokvalifikacije i procese lakšeg zapošljavanja. Ovaj objekat treba da bude putokaz da se i u drugim gradovima naše države otvore slični centri za obuku nezaposlenih lica – rekao je Vasin.

Pozdravni govor održao je i menadžer projekta, predstavnik Austrijske razvojne agencije, Biroa za implementaciju EU projekata pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu, Klaus Kaper koji je čestitao polaznicima na uspešno završenim obukama i izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekat uspešno realizuje u Edukativnom centru, upravo zbog činjenice da je u njegovoj izgradnji takođe učestvovala Austrijska razvojna agencija.

Direktorka Stručne službe za realizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine, Dijana Benka-Rosić navela je da je pored obuka u Edukativnom centru, bitan deo projekta i postavljanje sistema za učenje na daljinu koji će nezaposleni moći da koriste preko internet stranice projekta znanjesvima.rs.

– Sva predavanja u Edukativnom centru snimljena su kako bi, uz priručnike u elektronskoj formi, bila postavljena na platformu za učenje na daljinu. Učenje na daljinu savremena je metoda učenja, koja pre svega omogućava nezaposlenima da uz minimalne troškove dobiju potrebna znanja i veštine. Sistem za učenje na daljinu biće besplatan i dostupan svima koji poznaju osnove rada na računaru i imaju internet konekciju – objasnila je Rosić.

Direktor Edukativnog centra, Budislav Medurić ukratko je predstavio rad ove ustanove i istakao da je, od osnivanja, kroz obuke u Edukativnom centru prošlo oko tri hiljade nazaposlenih osoba.

– Pozivam sve one koji su prošli kroz obuke da motivišu druge nezaposlene da se aktivno interesuju za obuke, bilo u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili na internet stranici Edukativnog centra. A mi ćemo im pomoći i da nađu poslodavce – rekao je Medurić.

Nakon pozdravnih reči i dodele sertifikata, polaznici su bili u prilici da na licu mesta razgovaraju sa poslodavcima iz Vojvodine o mogućnostima zapošljavanja. Priređena je i degustacija jela, peciva i kolača koje su napravili polaznici kao i prezentacija suvenira i rukotvorina nastalih na obukama.

Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština „Znanje svima“ sprovodi se na teritoriji Vojvodine s ciljem da se doprinese smanjenju nezaposlenosti odnosno da se povećaju mogućnosti zaposlenja u oblastima turizma, obrade hrane i zanata i rukotvorima. Pored ovoga, cilj je i da se omogući besplatno sticanje znanja kako bi se smanjile razlike između potreba tržišta rada i dostupne radne snage.

Obuke obuhvataju veštine i znanja u oblastima koje su prepoznate kao deficitarne u turizmu – rukotvorine i izrada suvenira, obrada hrane i pripremanje specijaliteta vojvođanske kuhinje, marketing, menadžment i poslovanje u turizmu, strani jezici i preduzetništvo i inovacije.

Projekat „Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima“ finansijski su podržale Evropska unija i Austrijska agencija za razvoj.

Detaljne informacije o projektu „Znanje svima“ nalaze se na internet stranici znanjesvima.rs.