U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama je u petak, 27. aprila 2023. godine, održan Prvi međunarodni naučni skup pod nazivom “Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja”. Organizatori naučnog skupa su Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj, Univerzitet Komenski – Fakultet za menadžment iz Bratislave, Državni univerzitet u Novom Pazaru, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama, Univerzitet privredna akademija u Novom Sadu – Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe.

Prof. dr Aleksdandar N. Ašonja je u uvodnom obraćanju pozdravio učesnike skupa i poželeo im uspešan rad. Takođe, prisutnima  je predstavio aktivnosti koje se trenutno sprovode u Edukativnom centru.

Na naučnom skupu prezentovano je preko 70 naučnih radova od autora iz 30 zemalja što svakako ukazuje na ozbiljnost i kredibilnost naučnog skupa. Učešće u radu skupa uzelo je preko 80 ljudi sa više naučnih institucija iz zemlje i inostranstva.