U Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u petak, 29. septembra, održan je II međunarodni naučni skup pod nazivom “Izazovi savremene ekonomije i društva kroz prizmu zelene ekonomije i održivog razvoja”. Edukativni centar je bio suorganizator naučnog skupa uz Obrazovno-poslovni centar za razvoj ljudskih resursa, upravljanje i održivi razvoj iz Novog Sada, Fakultet za menadžment iz Bratislave – Univerzitet Komenski, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada – Univerzitet privredna akademija, i Biotehnički centar iz Bijelog Polja.

Učešće na naučnom skupu uzelo je oko 70 učesnika (izlagača radova i slušaoca) iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovačke. Ukupno su pristigla 53 apstrakta od autora iz 10 zemalja. Na početku skupa prisutnima se obratio prof. dr Branislav Dudić koji je pozdravio prisutne naročito ističući značaj cirkularne ekonomije u svom izlaganju. Takođe, u uvodnom izlaganju prisutnima se obratio profesor emeritus Radovan Pejanović koji trenutno obavlja funkciju predsednika Fonda za nauku Republike Srbije. Između ostalog, prof. Pejanović je istakao ciljeve koji treba da budu preokupacija naučnih istraživanja, ali i društvenog delovanja. Na prvom mestu prof. Pejanović je istakao značaj očuvanja životne sredine kroz zadržavanje izvorne namene resursa zemljišta, prelazak na obnovljive izvore energije i primene energetske efikasnosti u svim oblastima. Poseban osvrt izlaganja prof. Pejanovića odnosio se na društvenu korist obrazovne ustanove kao što je Edukativni centar i njegov značaj na unapređenje ekonomije kroz doprinos ostvaren u sferi neformalnog obrazovanja odraslih lica.

U drugom delu naučnog skupa izlaganje je imao prof. dr Aleksandar N. Ašonja, v.d. direktora Edukativnog centra, koji je izneo svoja zapažanja na temu “Mogućnosti proizvodnje energije iz agronaponskih sistema”.