Održan „Dan otvorenih vrata“ u Edukativnom centru i prezentacija projekta „Znanje svima“

edukativni centarU Edukativnom centru za obuke u profesionalnim i radnim veštinama danas je organizovan program „Dan otvorenih vrata“, koji je bio posvećen prezentaciji aktivnosti koje su do sada realizovane u okviru projekta “Inovativni sistem za unapređenje znanja i veština – Znanje svima”, ali i obeležavanju dvogodišnjice rada ove ustanove čiji je osnivač AP Vojvodina.

Projekat „Znanje svima“ obuhvata obuke za nezaposlene koje su organizovane u Edukativnom centru, a nosilac projekta je Stručna služba za realizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine. Projekat su finansijski podržale Evropska unija i Austrijska razvojna agencija, koje su podržale i otvaranje Edukativnog centra.

„Dan otvorenih vrata“ bio je prilika da se nezaposleni upoznaju s aktivnostima i programima koji Centar nudi, a deo programa bio je posvećen upoznavanju poslodavaca iz Vojvodine sa polaznicima obuka koje su organizovane u projektu “Znanje svima“.

Poslodavci i nezaposleni u direktnoj komunikaciji razmenili su mišljenja o mogućnostima zapošljavanja, a dodeljeni su i sertifikati o završenim obukama polaznicima koji su se prekvalifikovali u kuvare, pekare i poslastičare.

O značaju projekta „Znanje svima” i obukama za nezaposlene, na konferenciji su govorili zamenik pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Juhas Balint, menadzer projekta, predstavnik Austrijske razvojne agencije, Biroa za implementaciju EU projekata pri Austrijskoj ambasadi u Beogradu Klaus Kaper i direktorka Stručne službe za relizaciju Programa privrednog razvoja AP Vojvodine Dijana Benka – Rosić.

– Osnovni cilj projekta „Znanje svima“ je smanjenje nezaposlenosti i stvaranje novih mogućnosti za zapošljavanje. Danas će sto polaznika obuka dobiti sertifikate o završenim obukama, a ja im tim povodom čestitam na istrajnosti, posvećenosti i energiji koju su uložili kako bi povećali svoje šanse za zaposlenje – rekla je Dijana Benka – Rosić.

Prisutnima se obratio i direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Budislav Medurić, koji se povodom drugog rođendana osvrnuo na misiju i viziju ove jedinstvene ustanove u Srbiji.

– Do sada je kroz obuke u Edukativnom centru prošlo oko tri hiljade nezaposlenih. Mi se u koordinaciji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje trudimo da doškolujemo i prekvalifikujemo nezaposlene za ona zanimanja koja su deficitarna, i kao takvi, jedinstvena smo ustanova u državi – izjavio je Medurić.

Naša misija je smanjenje nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, kroz aktivnosti obuka, prekvalifikacija i dokvalifikacija odraslih nezaposlenih lica u skladu sa zahtevima tržišta rada.Pored toga Edukativni centar treba da amortizuje inertnost formalnog sistema obrazovanja i mnogo brže reaguje na zahteve i potrebe tržišta radne snage podložno veoma brzim tehnološkim promenama.

Na konferenciji su govorili i zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić i direktor pokrajinske filijale NSZ-a Nebojša Kukić.

– Od trideset polaznika obuka za kuvare, pekare i poslastičare, samo jedan je izrazio želju da pokrene sopstveni biznis, ostali su poželeli da se zaposle kod nekog drugog. Otud smo u saradnji sa svim filijalama u Vojvodini okupili poslodavce iz mesta iz kojih dolaze polaznici kako bi se danas oni sreli i razgovarali o mogućnostima zaposlenja – rekao je Kukić.

Gosti su bili u prilici da degustiraju jela koja su napravili polaznici obuka za pekare, kuvare i poslastičare, a u drugom delu programa dodeljeni su sertifikati i polaznicima obuka iz preduzetništva i inovacija, kao i onima koji su pohađali obuke za marketing, menadzment i poslovanje u turizmu.

Pre no što su dodeljen

i sertifikati, nezaposleni su prisustvovali predavanjima o aktuelnim temama u domenu zapošljavanja i samozapošljavanja: „Stimulativne mere zapošljavanja“, „EU standardi u funkciji uspešnog biznisa“ i „Učenje na daljinu u projektu Znanje svima“.