Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević posetio je danas, 6. aprila 2021. godine Edukativni centar za obuke u profesionlnim i radnim veštinama, a povod za posetu je bilo imenovanje nove uprave, tačnije prof. dr Aleksandra N. Ašonje na mesto novog direktora.

Susretu su prisustvovali pomoćnik pokrajinskog sekretara za oblast turizma, Milan Jarić, direktor Turističke organizacije Vojvodine, dr Nataša Pavlović, kao i saradnici iz Edukativnog centra.

Prvi susret su obeležili razgovori o ostvarenim rezultatima, aktuelnoj situaciji u privredi i na tržištu rada, o planiranim aktivnostima Centra u narednom periodu, kao i o kapacitetima, kadrovima Centra, te o infrastukturi kojom raspolaže.

,,Ključna reč današnjeg susreta jeste – zajedno. U buduće će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Turistička organizacija Vojvodine, Garancijski fond Fond za razvoj i sve ostale institucije raditi zajedno. Planiramo veliki projekat sa TOV-om, a to je da objedinimo turističku ponudu proizvoda iz turističkih mesta, sa preduzetnicima uz otvaranje mogućnosti internet marketinga. Upravo će edukacija tih lica, na tom polju, biti u Edukativnom centru, jer ovo jeste institucija na koju svi treba da budemo ponosni i jedinstvena je po svom konceptu na teritoriji Republike Srbije“, rekao je dr Ivanišević.

Sekretar je uputio poziv Edukativnom centru da uzme učešće i na digitalnom Sajmu preduzetništva ovog meseca, kao i u okviru turističkih susreta koji se planiraju širom Vojvodine, jer je cilj da se promovišu kapaciteti i značaj Centra, kao i da se on decentralizuje otvaranjem kancelarija širom Vojvodine.

Direktor Ašonja je istakao da je osnovni zadatak Edukativnog centra da u što efikasnijoj meri smanji negativne posledice sporih promena obrazovnog sistema i omogući školovanje određenih obrazovnih profila traženih od poslodavaca. On je podsetio da je Centar počeo sa radom 2012. godine, te da je od tada obučeno 15.966 lica.

,,Edukativni centar se bavi neformalnim obrazovanjem odraslih lica. Cilj obuka jesu dokvalifikacije i prekvalifikacije lica koja se nalaze u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i drugih lica koja su u radnom odnosu. Plan u 2021. godini jeste obuka novih 2.000 lica, što je prosek obučenih lica na godišnjem nivou“, rekao je prof. dr Ašonja, dodavši da u ukupnom fondu Centar raspolaže sa preko šezdeset obuka.

Ciljne grupe kojima su namenjene obuke u Edukativnom centru su nezaposlena lica, zaposleni koji pohađaju obuke radi prekvalifikacije i dokvalifikacije, osobe sa invaliditetom i ugrožene i ranjive kategorije stanovništva.

Kursevi Centra su akreditovani, a sprovode se iz oblasti vođenja poslovnih knjiga, veb programiranje i dizajn – osnovni i napredni nivo, engleski, nemački i mađarski jezik, osnovna informatička obuka, za frizere, pedikir i manikir.

Edukativni centar ostvaruje dugogodišnju uspešnu saradnju, pored Pokrajinske vlade i resornog Sekretarijata, i sa Gradskom upravom Grada Novog Sada – Gradskom upravom za privredu koja finansira obuke za ličnog pratioca deteta, rukovaoce građevinskim mašinama, zavarivače, kao i obuku za vođenje poslovnih knjiga, potom sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao i sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju – GIZ koja je započela 2018. godine kroz projekte ,,Podsticanje zapošljavanja mladih” i ,,Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u okviru kojih je obučeno  oko 200 lica. Naposletku, Informatika AD je u informatičkim učionicama Edukativnog centra sprovodila niz obuka za programiranje u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.