Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama u Novom Sadu, uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kroz projekat “Bolja energija” uspešno je organizovao početak obuke za montere solarnih fotonaponskih sistema na različitim vrstama krovova.

Ova saradnja će doprineti unapređenju kapaciteta za razvoj sektora obnovljivih izvora energije i inicijativama koje se odnose na poboljšanje statusa na relaciji kupac – proizvođač u Srbiji, saopštila je Pokrajinska vlada.

Projekat podrazumeva dodelu nenovčanih bespovratnih sredstava za realizaciju praktične obuke za montere solarnih fotonaponskih sistema uz nabavku opreme koja se sastoji od dva mobilna demonstraciona modula (trenažera) fotonaponskih panela i jednog kolektora.

Navedena oprema je Edukativnom centru obezbedila dobijanje akreditacije, čime se na tržištu rada nudi mogućnost angažmana sertifikovanih montera za solarne fotonaponske sisteme.

Sa druge strane, poslovnim subjektima u sferi obnovljivih izvora energije na raspolaganju su kvalitetnija održiva energetska rešenja, koja će dovesti do smanjenja karbonskog otiska i poboljšanja ukupnog kvaliteta života građana.

“Bolja energija” već treću godinu zaredom nastoji ne samo da svojim aktivnostima edukuje građane, već i da kroz realizaciju pilot – projekata uspostavi modele unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji.

U okviru tih aktivnosti, u partnerstvu sa lokalnim samoupravama i građanima intenzivno se radi na usvajanju mehanizama finansiranja energetske efikasnosti.